22.9.2017

Säätämistä elintarvikkeiden kanssa

Hiljalleen olen alkanut törmätä siihen, että eläinperäisiä lisä- ja valmistusaineitakin voi olla eri tuotteissa. Olen kuitenkin pystynyt välttämään ne, koska en syö einesruokia lähes ollenkaan. Jos taas olen ostanut einesruokia, niin ne ovat olleet vegaanisia. Tällä tavoin välttäminen on ollut helpoa. 

Ainakin tällä hetkellä minulle on tärkeää välttää maito- ja kananmunaperäisiä tuotteita sekä teurastuksen sivutuotteita. Kuitenkaan mm. karmiinista tai sellakasta en jaksa niin olla huolissani. Varmaan johtuu siitä, miten en tiedä noista aineista oikein mitään. Toisaalta tuskinpa tulen niihinkään törmäämään.
Onhan meitä vegaaneja moneen lähtöön. Jotkut sallivat itselleen hunajan ja muuten syövät vegaanisesti. Sallittakoon se heille, koska vegaani on yleisterminä aika huonokin. Ihmisiä arvostellaan sen takia, jos he eivät menekään aivan täysin tämän käsitteen alle. Kuitenkin kaikki vähentäminen on tärkeää ja isoja muutoksia saadaan jo niistä. Voikin miettiä, että onko eläinperäisten lisä- ja valmistusaineiden syöminen iso asia esimerkiksi siihen nähden, että syö muuten vegaanisesti. Niinpä.

Ostin vähän aikaa sitten Lidlistä Baresan aurinkokuivattuja tomaatteja. Olin niin innoissani tarjouksesta, etten ajatellut sen voivan mahdollisesti sisältää jotain epävegaanista. Tässä oli nimittäin maitohappoa. Sitä ei voinut tarkemmin tutkia, koska maitohappo luki vain tekstinä. Vegaanituotteiden sivuilla kuitenkin sanottiin, että usein maitohappo tehdään kasvitärkkelyksestä. Laitoin silti Lidlle viestiä, koska halusin olla aivan varma. Tuote on vegaaninen, koska se valmistetaan maitohappobakteerien avulla hiilihydraateista tai kemiallisesti.

On hienoa, että opin tämän tapauksen myötä lisää. Välillä täytyy muistaa niinä harvoinakin hetkinä lukea tuoteseloste kunnolla. Ovathan virheetkin kuitenkin inhimillisiä. Niitä sattuu ja oma taipaleenikin on vasta alussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti