16.12.2017

Porkkala on koettu

Tein viikon alussa ensimmäistä kertaa porkkalaa hyödyntäen lähinnä Youtubesta löytyviä videoita.

Porkkalan tekeminenhän on varsin yksinkertaista Pohjalle laitetaan karkeaa merisuolaa ja vastaavasti porkkanat myös peitetään sillä. Porkkanoita pidetään puolitoista tuntia 175-200 asteessa, jonka jälkeen niiden annetaan jäähtyä.


Ihmettelin monesti, että mitä eri ohjeissa porkkanoiden kuoriminen ja suikaloiminen tarkoittaa. Juuri sitä miltä se kuulostaakin. Porkkanat kuoritaan, jonka jälkeen niistä vedetään juustohöylällä kauniita siivuja. Minulla tulikin lohi väkisin mieleen siivujen väristä.

Sittenhän näitä pidettiin öljystä, nestesavusta ja valkoviinietikasta koostuvassa marinadissa 1-2 päivää. 

En todellakaan odottanut, että porkkala maistuisi lohelta tai vastaavalta. Näin ollen minusta sitä tulisi ajatella omanlaisena ja erikoisena herkkunaan. Sellainenhan porkkala on. Suosittelen tätä niin ruisleivän kuin riisikakunkin päälle. Myös Oatlyn PåMackan vahvistaa tätä makunautintoa.

Ikävää on ainoastaan se, että porkkalaa syntyy varsin vähän neljästä porkkanasta. Mutta eiköhän tuo määrä riitä, jos porkkalaa nauttii lähinnä yksin.

Moni on neuvonut, että merisuolan voisi käyttää uudelleen. Saa nähdä, ehkä jonkun verran voi, aika paljon merisuola kovettui ja likaantui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti